Jenny + Maria = Yvig Malmö

Om Yvig

Yvig är en kärlekshistoria om allt det vi älskar med Malmö. I vår studio har vi velat skapa en plats för blommor, möten och kreativitet – en plats att vilja stanna upp på, för en god kaffe, sköna växter och gott snack.

Det var kanske inte en slump att vi hamnade just i Varvsstaden. Här möts Malmös industrisjäl med den kreativa kärna som gör staden till vad den är i dag: råcool, om du frågar oss.

Naturinspirerat blomsterskapande

När vi skapar gör vi det naturnära, med målet att plocka in Skånes sköna omgivning rakt in i rummen. Det är yvigt, det är vilt och det är med en förkärlek till det som är vackrast precis just nu. Så ofta vi kan jobbar vi med närodlat, rättvist producerat och med blommor i säsong. Vi älskar att jobba med skånska odlare och är löjligt stolta över att ha inte mindre än tre skånska blomsterbönder som leverantörer.

 

På Yvig hjälper vi er med den vardagslyxiga fredagsbunten, blommor vid sorg eller till bröllop, blomsterbud till en vän eller ditt företags frukostevenemang. Med krukväxter, grönt till balkongen, fröer och krukor.

”Vi vägrar säga att vi jobbar hållbart!”

Va? Jo, det är sant. Låt oss förklara.

Yvig är den hållbara uppstickaren som vägrar säga att allt vi gör är hållbart. För det är ju inte sant.

Men vi brinner verkligen helhjärtat för att hitta de hållbara och kreativa lösningarna när vi arbetar med blommor. Vi tror på att gå i bräschen för framtidens hållbara floristik och utmana.

Och en del av det är vi övertygade handlar om att vara transparent och självmedveten om sina brister – för visst levereras trist nog blommor till oss i plastförpackningar ibland och visst är blommor under de mörka månaderna delvis uppdrivna i växthus i andra länder.

Enormt mycket av vår tid har gått åt till att fundera, läsa på och fortbilda oss inom hur vi som en liten blomsterbutik bäst kan göra skillnad. Ganska snabbt märkte vi att det finns massvis att göra som inte ens har med blommorna att göra. För oss innebär ett hållbarhetsfokus att titta på helheten – var vi står och var vi kan göra mest nytta, här och nu. 

Så såhär funkar det hos oss: Vi arbetar så ofta som det går med närodlade blommor i säsong, odlade av våra fantastiska blomsterbönder här i Skåne. Lika ofta köper vi in närodlade växter - det kan vara från vår coola odlare i Danmark, eller från Kriminalvården i Tygelsjö. Vi fyller också Yvig med lokalproducerat - från kaffet till keramiken och fikabrödet - och med sortiment från leverantörer som liksom vi vågar, ifrågasätter och tar sig tid att välja de bästa vägarna. De krukor vi säljer är av naturliga material och vårt inslagspapper är gjort av gräs. Vi kör en gasbil och cyklar så mycket vi bara hinner. Vi bygger av schyssta material, återbruk och handlar begagnat. Vi är utbildade fairtrade-ambassadörer och prioriterar såväl fairtrade som odlare som har smarta vattenlösningar och driver upp med solcellsdrivna växthus när vi handlar från andra länder.

Vi ifrågasätter ständigt och sätter press på våra grossister, samarbetspartners, bud och leverantörer. Vi väljer bort dem som inte vill vara med på hållbarhetsresan.

Och vi slarvar inte när ni inte ser. Vi vattnar våra växter med vasernas gamla vatten. Vår belysning är så klart av led. Vi städar med miljömärkta produkter. Vi komposterar det som blir över. Vi återvinner och paketerar i hållbara material – från papp till tejp - och den icke nedbrytbara blomstemassan Oasis eller stora mängden av plastprodukter som ofta används i blomsterarbeten hittar ni inte alls i vår studio. Alla våra sorgbinderier är helt plastfria och komposterbara. Plasten som blommor levereras i återbrukar vi.

Och så försöker vi öka medvetenheten om nya hållbara sätt att skapa genom våra workshops - och genom att prata med er och inspirera. Likaså ser vi till att veta allt om hur du bäst tar hand om de växter du handlar hos oss. Fråga oss gärna så lovar vi att berätta allt vi kan om våra lokala odlare, om de nya tekniker du kan använda hemma när du arrangerar blommor och om hur du får dina gröna växter och blommor att hålla längre.

Skicka ett blomsterbud  

Kreera web&design Logo